## نان سنگک: گران، سفارشی و با صف طولانی!
در پی ابلاغ مصوبه افزایش قیمت نان، نانوایی های آزادپز نیز دست به افزایش قیمت زده اند. اما این افزایش قیمت در نانوایی های سنگکی چشمگیرتر است. چراکه بسیاری از آنها برای جبران هزینه های خود، نان سفارشی با قیمت های بسیار بالاتر از نان عادی عرضه می کنند.
نانوایی های آزادپز با آرد گران تری نان می پزند و باید نان را با قیمت بالاتری بفروشند. اما جبران هزینه های دیگر، آنها را مجبور به افزایش قیمت نان فراتر از هزینه تمام شده می کند. ترفند رایج برای این کار، اضافه کردن کنجد و… است.
این موضوع برای مشتریانی که به دنبال خرید نان ساده هستند، مشکل ساز می شود. زیرا آنها مجبور می شوند برای صرفه جویی در زمان، نان کنجدی و سفارشی را خارج از صف خریداری کنند. بسیاری از نانوایی های آزادپز، بخش اعظم نان خود را به صورت سفارشی می پزند و کسانی که به دنبال نان ساده هستند، باید مدت طولانی در صف انتظار بمانند.
## پاشنه آشیل نان سنگک
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران، با اشاره به پخت کاملا دستی نان سنگک، می گوید بخش اعظم پول پرداخت شده برای نان سنگک صرف هزینه نیروی کار می شود. نانوایان برای جبران سایر هزینه ها، از پخت نان سفارشی و کنجدی استقبال می کنند.
او می افزاید اگر نان سنگک مکانیزه بود، قیمت آن بسیار پایین تر می آمد. اما این نان کاملا وابسته به نیروی انسانی است و گرانی آن ناگزیر است.
پخت نان سفارشی در نانوایی های آزادپز هیچ مشکلی ندارد. اما مشکل از جایی شروع می شود که تنها نان سفارشی از تنور نانوایی بیرون بیاید و مردم به علت انتظار طولانی، مجبور به انتخاب نان سفارشی شوند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران با تاکید بر اینکه نانوا باید برای متقاضی نان عادی، همان نان را بپزد، می گوید در نانوایی های سنگکی به علت زمان بر بودن فرایند پخت، صف تشکیل می شود و نانوا چانه ها را طبق خواست و سفارش مشتری می گیرد. اما اگر واحدی بر خلاف این عمل کند و مشتری را مجبور به خرید نان خاصی کند، تخلف کرده است.
قیمت نان سنگک معمولی در نانوایی های یارانه ای از ۲ سال پیش ۳ هزار تومان بود و هیچ مصوبه ای برای افزایش آن ابلاغ نشده بود. اما اغلب نانوایی ها این نان را به تدریج گران کردند و قیمت آن را به ۵ هزار تومان رساندند. بنابراین در شهریور امسال که مصوبه افزایش قیمت نان ابلاغ شد، تنها اتفاقی که برای نان سنگک افتاد، قانونی شدن این افزایش قیمت از ۳ به ۵ هزار تومان بود و واحدهای نانوایی حق ندارند نان را گران تر از این بفروشند.
بر اساس گفته های رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران، نان سنگک معمولی که با آرد دولتی ۵ هزار تومان پخت می شود، در نانوایی های آزادپز بر اساس عرضه و تقاضا قیمت گذاری شده و در محدوده ۱۵ هزار تومان (اندکی کمتر یا بیشتر) فروخته می شود.
او می گوید قیمت این نان با اضافه کردن کنجد دورو تا ۲۰ هزار تومان نیز بالا می رود. اما اصل اساسی این است که اضافه کردن کنجد باید به خواست مشتری باشد.
نانوایی آزادپز قیمت مشخصی ندارد. در حالی که مثلا صنف نان فانتزی با وجود اینکه از آرد مشابه با نان سنگک استفاده می کند، کف قیمت مشخصی دارد.
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران با اشاره به تلاش این اتحادیه برای تعیین قیمت پایه، می گوید قرار است بررسی هایی انجام دهیم و بعد از آنالیز مسائل مربوط به نانوایی های سنگکی، قیمت پایه نان سنگک آزادپز را تعیین کنیم تا مثل نانوایی های فانتزی، کف قیمت نان مشخص باشد و نانوایی ها بتوانند بنا به وضعیت عرضه و تقاضا و خواست و سلیقه مشتری، نان سفارشی را با قیمت های بالاتر پخت کنند.
او تاکید می کند بعد از تعیین قیمت پایه نان سنگک آزادپز، نانوایی ها ملزم به رعایت نرخ هستند. همانگونه که سایر صنوف قیمت های تعیین شده را رعایت می کنند. اما این نرخ ها با خواست مشتری قابل تغییر است.