در پی انفجار مهیبی در مسکو، ژنرال ایگور کریلف، فرمانده ارشد نیروهای دفاع بیولوژیکی، شیمیایی و هستهای روسیه، به همراه یکی از یارانش جان باختند. خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع خود در اوکراین، سرویس امنیتی این کشور (SBU) را عامل این ترور اعلام کرد.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، این انفجار بامداد سهشنبه در خیابان ریازانسکی مسکو رخ داد. کمیته تحقیقات روسیه اعلام کرد که این انفجار ناشی از بمب دستسازه ای بود که به یک اسکوتر برقی متصل شده بود. رسانههای روسی جزئیات بیشتری از این حادثه منتشر کردند و از قدرت تخریبی بمب (معادل ۲۰۰ گرم تیانتی) و آسیب به ساختمانها و خودروهای مجاور خبر دادند. گفته میشود مجرم یا مجرمان در لحظه انفجار در نزدیکی محل هدف حضور داشتند.
ژنرال کریلف ۵۴ ساله، نقش کلیدی در توسعه سیستمهای تسلیحاتی پیشرفته، از جمله سامانه شعله افکن سنگین TOS-۲، داشته است. وی همچنین در دوران همهگیری کووید-۱۹، در توسعه روشهای تشخیص این ویروس نقش فعالی ایفا کرد. سابقه طولانی خدمت در ارتش شوروی و سپس ارتش روسیه، از جمله فرماندهی یگانهای مختلف حفاظت شیمیایی و بیولوژیکی، از دیگر ویژگیهای رزومه کاری وی بود.
این ژنرال روس به خاطر اظهارات جنجالی خود در مورد آزمایشگاههای بیولوژیکی خارجی و ادعای ارتباط آنها با شیوع بیماریهای عفونی، از جمله کووید-۱۹، شناخته میشد. وی بارها ایالات متحده را متهم به گسترش شبکه آزمایشگاههای بیولوژیکی در خارج از کشور و انجام تحقیقات خطرناک بر روی ویروسها و باکتریها کرد. گزارشهای ارائه شده توسط وی به وزارت دفاع روسیه، حاوی ادعاهایی مبنی بر توسعه سلاحهای بیولوژیکی توسط پنتاگون در اوکراین بود. همین اظهارات منجر به اعمال تحریم علیه وی توسط بریتانیا شد.
اوکراین نیز اتهامات متقابلی را علیه روسیه مبنی بر استفاده از سلاحهای شیمیایی در جنگ مطرح کرده است. منابع اوکراینی مدعی کشف نارنجکهای شیمیایی روسی در میدان جنگ هستند و نمونههایی را به سازمانهای بینالمللی ارائه دادهاند. از طرفی، روسیه نیز مدعی است که اوکراین از سلاحهای شیمیایی غربی در منطقه کورسک استفاده کرده است.
مسئولیت این ترور توسط اوکراین پذیرفته شده و یک مقام اوکراینی آن را “عملیات ویژه” نیروهای امنیتی این کشور توصیف کرده است. گفتنی است، پیش از این نیز SBU ژنرال کریلف را به جرم استفاده گسترده از سلاحهای شیمیایی ممنوعه متهم کرده بود. کمیته تحقیقات روسیه نیز پروندهای جنایی در این خصوص گشوده و تحقیقات را آغاز کرده است. نقش ژنرال کریلف در دکترین هستهای کرملین نیز قابل توجه است؛ نقشی که در پسزمینه تغییر دکترین هستهای روسیه و تاکید بر استفاده از سلاح هستهای در برابر تهدیدات حیاتی، اهمیت ویژهای پیدا میکند. برخی کارشناسان نیز احتمال دخالت سرویسهای اطلاعاتی غربی را در این عملیات رد نمیکنند.