با توجه به اهمیت سیستمهای مالی نوین و چالشهای پیش روی آن، مؤمن واقفی، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، در یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت، به تشریح وضعیت فعلی و چشمانداز آینده پرداخت. وی با اعلام اینکه کلیه بانکهای کشور اکنون امکان پذیرش چک الکترونیک را دارند و ۱۶ بانک نیز صادرکننده آن هستند، پیشبینی کرد تا شش ماه آینده، همه بانکها به جمع صادرکنندگان چک الکترونیک بپیوندند. همچنین، وی از راهاندازی پرداختهای موبایلی به جای کارتهای بانکی تا پایان سال جاری خبر داد.
واقفی با تأکید بر اهمیت زیستبوم فناوری مالی و خطرات عدم توجه به آن، بر لزوم همکاری مشترک کلیه فعالان این حوزه برای حل مشکلات و ایجاد نوآوری تأکید کرد. به گفته وی، مسائل فنی، اگرچه راه حلهای مشخصی دارند، اما شکلگیری یک اکوسیستم پویا نیازمند همکاری و رقابت سازنده بین تمام ذینفعان است و داشتن چشمانداز مشترک ضروری میباشد.
وی با اشاره به وضعیت نامطلوب کنونی زیستبوم مالی و وجود موانع و چالشها، بر ضرورت یافتن راهکارهای عملی توسط فعالان این حوزه برای جلوگیری از مشکلات جدیتر در آینده تأکید نمود. عوامل مؤثر در این اکوسیستم، از جمله مقررات، فرهنگ، سیستمها، بازار، ترجیحات مشتریان و سیاستها، نیازمند توجه دقیق هستند. واقفی افزود که تاکنون تمرکز بر جنبههای فنی بوده و به سایر عوامل کمتر پرداخته شده است. وی به تعامل و تأثیرگذاری متقابل زیستبوم فناوری مالی با سایر اکوسیستمها مانند سلامت و تولید نیز اشاره کرد.
در ادامه، وی به آمار تراکنشهای سال ۱۴۰۲ در شبکههای مختلف پرداخت اشاره کرد: ۷۰ میلیارد تراکنش در شبکه شتاب، ۴۹ میلیارد در شاپرک، ۸۹ میلیون تراکنش ساتنا (با رشد ۲۵ درصدی نسبت به سال قبل)، ۳.۳ میلیارد تراکنش پایا و ۹۸ میلیون چک تبادلی در چکاوک.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، ضمن اشاره به تغییر تمرکز از سامانههای core banking در دهه ۷۰ به سمت توسعه پلتفرمها و ظهور نئوبانکها، بر لزوم توسعه زیستبوم بانکداری دیجیتال و نقش رگتکها، بانکداری باز، سندباکسها و سوبتکها در این راستا تأکید کرد.
واقفی با اشاره به شاخصهای سلامت و پویایی اکوسیستم فناوری مالی، از جمله نرخ بقای کسبوکارها، منسوخ نشدن سریع فناوریها، پایداری ساختار، تداوم تجربه مشتری و قابلیت پیشبینیپذیری، به ارزیابی وضعیت این اکوسیستم پرداخت. وی ضمن اشاره به وضعیت مطلوب سرمایهگذاری و بهرهوری اقتصادی، به عقبماندگی در حوزه نوآوری و مدلهای کسبوکار اشاره کرد.
در نهایت، وی دوباره بر اهمیت زیستبوم فناوری مالی و ضرورت همکاری و همافزایی برای حل چالشها و رسیدن به نوآوریهای مورد نیاز تأکید کرد.