حذف ارز نیمایی تکذیب شد

خبرهای ضد و نقیض درباره حذف ارز نیمایی برای واردات تلفن همراه و تبلت، بازار این محصولات را به شدت متلاطم کرده است. در حالی که مدتهاست واردکنندگان از ارز نیمایی بی‌بهره هستند و قرار است دسترسی آن‌ها به ارز توافقی تسهیل شود، انتشار گزارشی مبنی بر حذف کامل ارز نیمایی، موجی از نگرانی و افزایش قیمت‌ها را به دنبال داشت. این در حالیست که اختلاف قیمت ارز نیمایی (حدود ۵۳ هزار و ۵۰۰ تومان) و ارز توافقی (حدود ۵۵ هزار تومان) در روز یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳، تنها حدود دو هزار تومان بود.

اما اطلاعیه سازمان توسعه تجارت ایران که در پایان شنبه منتشر شد، باعث سوءتفاهم و شایعه حذف ارز نیمایی شد. این اطلاعیه در واقع به روزرسانی فهرست کالاهای مشمول ارز نیمایی بود و نه حذف آن برای تلفن همراه و تبلت. این تصمیم از قبل اتخاذ شده بود و بازار تا حد زیادی با آن سازگار شده بود. با این حال، اهمیت موضوع و عدم توجه به این نکته در اطلاعیه، باعث واکنش‌های بیش از حد شد.

برخی گمان کردند که واردکنندگان از این پس باید با نرخ ارز آزاد (حدود ۷۱ هزار و ۶۰۰ تومان در روز یکشنبه) کار کنند. این در حالیست که اختلاف ۳۵ درصدی بین نرخ ارز نیمایی و آزاد، به طور طبیعی باعث نگرانی و افزایش قیمت‌ها می‌شود.

قیمت گوشی‌های پرطرفدار بازار مانند ردمی نوت ۱۳ (حدود ۱۱ میلیون تومان) و گلکسی A55 (۲۰ تا ۲۱ میلیون تومان) و حتی گوشی‌های ارزان قیمت‌تر به شدت بالا است. در چنین شرایطی، بازار به سختی می‌تواند شوک افزایش قیمت را تحمل کند.

این شایعه، رشد ۳۵ درصدی قیمت‌ها را در پی داشت، حتی با وجود تکذیب رسمی خبر حذف ارز نیمایی. سخنگوی مرکز مبادله ایران نیز این خبر را تکذیب کرد و تأکید کرد که تغییری در روند تأمین ارز واردکنندگان تلفن همراه ایجاد نشده است. واردکنندگان می‌توانند از سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران استفاده کنند و ارز مورد نیاز خود را با قیمتی شفاف و رقابتی تأمین نمایند. این سامانه از سوم آذر برای برخی از صادرکنندگان و واردکنندگان و از ۲۶ آذر برای همه فعالان غیر نیمایی اجباری شده است.

گروه تلفن همراه، تبلت و لپ‌تاپ پیش از این نیز از ارز نیمایی استفاده نمی‌کردند و ارز خود را از بازار آزاد تأمین می‌کردند. بنابراین، خبری از حذف ارز نیمایی برای این گروه نیست.

با وجود تکذیب رسمی، شایعه مذکور تاثیر منفی خود را بر بازار گذاشت و باعث افزایش حداقل هفت درصدی قیمت‌ها از عصر شنبه تا ظهر یکشنبه شد. به عنوان مثال، قیمت گلکسی A15 به ۱۰ میلیون تومان و ردمی نوت ۱۳ به بیش از ۱۲ میلیون تومان رسید. قیمت آیفون ۱۳ نیز ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان افزایش یافت.

این افزایش قیمت‌ها در حالیست که واردات موبایل با ارز توافقی انجام می‌شود و قیمت‌های فعلی، با توجه به نرخ ارز توافقی و هزینه‌های دیگر، منصفانه نیستند. امید است که سامانه ارز تجاری بتواند در آینده، تغییراتی مثبت در قیمت‌گذاری و فروش تلفن همراه ایجاد کند.

مجله خبری تدبیرگران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *