ایران در آستانه درمان پارکینسون با سلول دوپامین‌ساز ایرانی است

مدیر گروه پژوهشی ژنتیک ناباروری پژوهشگاه رویان از دستیابی به دانش تولید سلولی با عملکرد مشابه سلول‌های دوپامین‌ساز خبر داد که برای درمان بیماری پارکینسون طراحی شده و آماده ورود به مرحله آزمایش‌های بالینی است.

پروانه افشاریان با اشاره به برگزاری سالانه کنگره و جشنواره علمی رویان، این رویدادها را بستری برای تعاملات علمی بین‌المللی خواند و گفت: این کنگره که نخستین دوره آن در سال ۱۳۷۹ برگزار شد، همواره با هدف ایجاد ارتباط و تبادل دانش با اساتید و پژوهشگران سراسر جهان برپا شده است.

وی محورهای اصلی این رویداد علمی را سلول‌های بنیادی، پزشکی تولیدمثل و کاربردهای زیست‌فناوری در این حوزه‌ها عنوان کرد و افزود: هر ساله از طریق فراخوان، از محققان دعوت می‌شود تا یافته‌های پژوهشی خود را به اشتراک بگذارند که برخی از آن‌ها برای ارائه شفاهی و برخی دیگر به صورت پوستر انتخاب می‌شوند.

افشاریان با تاکید بر اهمیت جشنواره رویان، آن را عرصه‌ای برای نمایش پژوهش‌های نوین و کاربردی از سراسر جهان دانست و تصریح کرد: در این جشنواره، علاوه بر دستاوردهای برجسته در علوم پایه، تحقیقاتی که به مرحله کاربردی و بالینی رسیده‌اند نیز مورد ارزیابی قرار می‌گیرند و به برترین آثار در دو حوزه علوم پایه و پژوهش‌های کاربردی جوایزی اهدا می‌شود. وی ابراز امیدواری کرد که پژوهشگران ایرانی نیز بتوانند در این عرصه بین‌المللی بدرخشند.

مدیر گروه پژوهشی ژنتیک ناباروری پژوهشگاه رویان، این رویدادها را فرصتی مغتنم برای شکل‌گیری همکاری‌های علمی بین‌المللی، به ویژه برای محققان جوان، دانست و خاطرنشان کرد که در دوره گذشته، میزبان سخنرانانی از ۱۳ کشور جهان بوده‌اند و این روند در کنگره آتی نیز ادامه خواهد داشت.

افشاریان در ادامه به دستاوردهای اخیر پژوهشگاه رویان در حوزه سلول‌درمانی و مهندسی بافت اشاره کرد و از رونمایی دو محصول در سال گذشته خبر داد که در حال حاضر در سبد دارویی کشور قرار گرفته‌اند. این محصولات شامل انواع پوست طبیعی برای درمان زخم‌های مزمن دیابتی و سوختگی‌های شدید است که مراحل نهایی اخذ مجوزهای دائمی آن‌ها در حال پیگیری است.

وی همچنین از تولید یک زخم‌پوش زیستی نوآورانه با ماندگاری بالا توسط یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در رویان خبر داد که از پرده آمنیون کیسه آب جنین تهیه شده و پس از دریافت مجوزهای لازم، وارد بازار شده است. این زخم‌پوش ایرانی در مقایسه با نمونه‌های خارجی، قابلیت نگهداری در دمای اتاق را دارد و از نظر کیفیت و کارایی با محصولات گران‌قیمت وارداتی رقابت می‌کند.

در حوزه دام‌پزشکی، افشاریان از تولید یک واکسن خوراکی برای مقابله با ویروس اسهال گوساله‌های تازه متولدشده خبر داد که در اکسپوی ۲۰۲۵ ایران رونمایی شده است. این واکسن که پیش‌تر به صورت پودری عرضه می‌شد، اکنون به شکل خمیر درآمده و استفاده از آن برای دامداران آسان‌تر شده است. وی با اشاره به نگرانی‌های جهانی در خصوص مقاومت آنتی‌بیوتیکی، تولید این واکسن را گامی مهم در جهت حذف آنتی‌بیوتیک‌ها از زنجیره غذایی دام و انسان دانست.

افشاریان همچنین از سرمایه‌گذاری ۵ میلیون دلاری بر روی این واکسن زیستی ایرانی خبر داد و ابراز امیدواری کرد که این طرح به زودی به مرحله تولید صنعتی برسد.

در بخش دیگری از سخنان خود، وی به تولید سلول‌های درمانی “بیناسل” برای بیماران با اختلالات شدید بینایی و سلول‌های “دوپاستر” برای بیماران پارکینسونی در پژوهشگاه رویان اشاره کرد. وی اعلام کرد که هر دو محصول مجوز اخلاقی دریافت کرده‌اند و مراحل غربالگری بیماران برای ورود به فاز اول کارآزمایی بالینی با هدف اثبات ایمنی آن‌ها آغاز شده است.

مدیر گروه پژوهشی ژنتیک ناباروری پژوهشگاه رویان در پایان ابراز امیدواری کرد که این دستاوردها بتواند گوشه‌ای از فعالیت‌های علمی و فناورانه این مرکز را منعکس کند.

مجله خبری تدبیرگران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *