## مجموعه چوگان شهدا؛ قصه تلخِ اسبهای گرانقیمت
مجموعه چوگان و سوارکاری شهدا (معروف به قصرفیروزه) در شرق تهران، مکانی با تاریخچهای غنی و ارزشمند است. این مجموعه، که از قبل از انقلاب پایگاه سوارکاری و چوگان بوده، در حال حاضر 70 هکتار وسعت دارد و محل نگهداری نزدیک به 270 اسب اصیل و باارزش است. اسبهایی که برای سوارکاری و چوگان پرورش یافتهاند و بهویژه اسبهای چوگان، با گذراندن 2 تا 4 سال آموزش مداوم، ارزشی بسیار بالا دارند.
مراقبت از این اسبها با توجه به قیمت و ارزش بالای آنها، اهمیت فوقالعادهای دارد. با این حال، به جای اینکه این مجموعه تخصصی توسط نهادی مثل فدراسیون چوگان اداره شود، شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی، بدون در نظر گرفتن تخصص، مدیریت آن را به افراد غیرمتخصص سپرده است.
از آبان 1400، که مدیریت مجموعه از فدراسیون چوگان گرفته شده و در اختیار شرکت توسعه قرار گرفته، تا به امروز نزدیک به 11 مدیر غیرمتخصص منصوب شدهاند که نشان میدهد مجموعه به طور مرتب با بیثباتی مدیریتی مواجه بوده است. نکته حائز اهمیت این است که هیچکدام از این افراد هیچ شناختی نسبت به حوزه اسب، سوارکاری و چوگان نداشتهاند.
چند روز پیش، اتفاقی هولناک در مجموعه رخ داد و وضعیت تعدادی از اسبها به شدت وخیم شد. ماجرا مربوط به علوفهای بود که مدیران مجموعه برای اسبها تهیه کرده بودند. اسبهای تخصصی چوگان، نیاز به علوفه تازه و با کیفیت دارند و حتی یک مسئول فنی باید به طور مرتب یونجه را بررسی کند تا مشکلی برای اسبها پیش نیاید.
فدراسیون چوگان در نامهای به مدیریت مجموعه و شرکت توسعه و تجهیز، هشدارهای لازم را داده بود، اما ظاهرا به دلیل عدم آشنایی مدیران با موضوع، علوفهای برای اسبها تهیه شده که برای دام و طیور عادی مناسب بوده است. این در حالی است که روزانه نزدیک به 2.5 تن یونجه و علوفه توسط اسبها مصرف میشود. علوفه بی کیفیت به طور مستقیم روی سلامتی اسبها تاثیر منفی میگذارد.
خرید یونجه نیز به جای ذخیره سازی در زمان مناسب، به صورت روزانه و بدون نظارت انجام میشود. ظاهرا علوفه بی کیفیت از گرمسار تهیه شده و همان روز به اسبها داده شده است. اسبها نیز به دلیل گرسنگی، این علوفه را خوردهاند که همراه با تغییر فصل و عدم دریافت آب کافی، به مشکلی حاد برای آنها تبدیل شده است.
در این حادثه، 20 اسب دچار مشکل شده، 6 یا 7 اسب به دامپزشکی منتقل شدهاند و یک اسب نیز تلف شده است. نکته عجیب اینکه، در قبال این خسارت و اتفاق تلخ، هیچ کس پاسخگو نیست. مدیر مجموعه سوارکاری و چوگان قصرفیروزه، علاوه بر اینکه یک اسب گرانقیمت را از دست داده، پاداش مدیریت فوق العاده خود را نیز دریافت کرده و حتی به عنوان سرپرست باشگاههای سوارکاری کل کشور منصوب شده است!
در این بین، مجید ملکی، سرپرست مجموعههای سوارکاری کشور، در خصوص این اتفاق و اخبار منتشر شده میگوید: ” باشگاه شهدا در اختیار دولت است و برای تهیه موارد مورد نیاز مثل یونجه، باید از سامانههای اختصاصی دولت استفاده کنیم. علوفه اسبها نیز از همین راه و به صورت قانونی تهیه شده است. کیفیت یونجه تهیه شده به گفته کارشناس فنی، مالکین و دامپزشک باشگاه، مطلوب بوده است. اما چندی پیش تعدادی از اسبها از یک اصطبل دچار دل درد شدند. اسبهای دیگر نیز خوراک مشترک داشتند ولی مشکلی برای آنها پیش نیامد. دل درد در اسبها معضل عجیبی نیست و در همه دنیا نیز این اتفاق عادی است. اسبهای دچار مشکل، مورد بررسی و درمان دامپزشک مجموعه قرار گرفتند. با این حال، مالکین 4 راس اسب، پس از حضور در باشگاه، خواستند که اسبهایشان به کلینیک دامپزشکی منتقل شوند. به جز این 4 راس، 10 راس دیگر هم دچار مشکل شدند که به طور کامل حل شد. نمونههایی از این یونجه را به کارشناس دادگستری دادیم تا بررسیهای لازم انجام شود. از بین اسبهایی که به کلینیک منتقل شدند، یک راس تلف شد، اما این موضوع به دلیل عدم توجه مالک بود. اگر علوفه مشکل داشت، باید همه 270 راس اسب ما مشکل می خوردند نه اینکه تنها تعدادی از آنها مسموم شوند. آزمایشات و بررسیها توسط بازرسها انجام شده که دکترهای دامپزشک متخصص اسب هستند و نتیجهای که به زودی اعلام میکنند، دلیل این اتفاقات را مشخص خواهد کرد. وزیر ورزش و جوانان دستور داد که باشگاه شهدا به فدراسیون چوگان واگذار شود، اما رئیس شرکت نگهداری و توسعه اماکن ورزشی گزارشاتی را به وزیر اعلام کرد و باید بررسی دوباره ای انجام شود. البته ما تمام امکانات مجموعه شهدا را در اختیار فدراسیون چوگان قرار دادیم که فعالیت آنها دچار مشکل نشود.”