گامی نو در عرصه درمان؛ پزشکی شخصی‌محور بر اساس نقشه ژنتیکی بیماران

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به رویکرد نوین “پزشکی شخصی‌محور”، از تعیین روش‌های درمانی بر اساس نقشه ژنتیکی افراد خبر داد. وی تاکید کرد که این شیوه می‌تواند از آزمون و خطای داروها، بروز عوارض جانبی و تحمیل هزینه‌های سنگین به نظام سلامت جلوگیری کرده و داروی موثر برای هر بیمار را به طور اختصاصی تجویز کند.

دکتر سیدرضا رئیس کرمی با تشریح مفهوم پزشکی شخصی‌محور اظهار داشت: هدف از این نوع پزشکی، به‌ویژه در درمان بیماری‌های متابولیک، خودایمنی و سرطان‌ها، اتخاذ رویکرد درمانی منطبق با ساختار ژنتیکی منحصر به فرد هر فرد است. از آنجایی که نقشه‌های ژنتیکی و فارماکوژنتیک افراد با یکدیگر متفاوت است، پزشکی شخصی‌محور درمان را بر پایه این تفاوت‌ها تعیین می‌کند. چه بسا بدن یک فرد به دارویی خاص برای درمان یک بیماری پاسخ مثبت نشان دهد، در حالی که بدن فرد دیگر با همان بیماری، به آن دارو واکنش مطلوبی نشان ندهد.

وی با بیان اینکه پزشکی شخصی‌محور در سطح بین‌المللی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شده است، افزود: پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز به این حوزه ورود کرده و مطالعات اولیه در این زمینه انجام شده است. این پژوهشگاه اقدام به جمع‌آوری نقشه‌های ژنتیکی متعددی در مناطق مختلف کرده است، اما موضوع پزشکی شخصی‌محور صرفاً به جمع‌آوری این نقشه‌ها محدود نمی‌شود و لازم است تا این داده‌ها با داروها و سایر جنبه‌های درمانی مورد بررسی قرار گیرند تا نتایج مطلوب حاصل شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر مزایای پزشکی شخصی‌محور توضیح داد: این رویکرد می‌تواند از مشکلاتی نظیر تجویز و امتحان داروهای گوناگون، بروز عوارض ناخواسته دارویی و تحمیل بار مالی سنگین بر سیستم بهداشت و درمان پیشگیری کند و در نهایت، دارویی را تجویز کند که به طور خاص برای درمان بیماری همان فرد اثربخش باشد.

رئیس کرمی در ادامه به کاربرد این مفهوم در جراحی نیز اشاره کرد و گفت: در حوزه جراحی نیز این سوال مطرح است که آیا دو بیمار با شرایط و علائم مشابه، لزوماً به یک نوع جراحی نیاز دارند؟ احتمال دارد دو بیمار با وضعیت یکسان، نیازمند روش‌های جراحی متفاوتی باشند. اگرچه ایده پزشکی شخصی‌محور پیش‌تر در جراحی مطرح شده بود، اما در درمان بیماری‌ها، رویکرد غالب مبتنی بر مطالعات عمومی بوده است.

وی در توضیح درمان مبتنی بر مطالعات سنتی گفت: روال به این صورت بوده که بیمار برای درمان به پزشک مراجعه می‌کرد و پزشک نیز بر اساس دانش عمومی و مطالعات انجام شده، دارویی را تجویز می‌کرد و از بیمار می‌خواست تا پس از مدتی مجدداً مراجعه کند. در صورت پاسخ مثبت بیمار به درمان، همان روند ادامه می‌یافت، اما در صورت عدم حصول نتیجه مطلوب، داروهای دیگری تجویز می‌شد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه تمامی کشورهای جهان در ابتدای مسیر پیاده‌سازی پزشکی شخصی‌محور قرار دارند، خاطرنشان کرد: اگرچه تمامی کشورهای دنیا در آغاز این راه هستند، اما به نظر می‌رسد ما در مقایسه با برخی دیگر، در مراحل ابتدایی‌تری قرار داریم.

اخبار روز جهان را در مجله تدبیرگران بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *