قیمت نفت در معاملات روز جمعه بازارهای جهانی شاهد افزایش بیش از یک دلار در هر بشکه بود. این افزایش قیمت عمدتاً ناشی از اظهارات خصمانه کریس رایت، وزیر انرژی ایالات متحده آمریکا، علیه صادرات نفت جمهوری اسلامی ایران و همچنین تداوم تنشهای تجاری میان آمریکا و چین ارزیابی میشود.
بر اساس گزارشها، بهای معاملات آتی نفت برنت با افزایش ۱.۴۳ دلاری که معادل ۲.۲۶ درصد رشد است، در سطح ۶۴.۷۶ دلار در هر بشکه بسته شد. در همین حال، معاملات آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز با ۱.۴۳ دلار افزایش و رشد ۲.۳۸ درصدی، به قیمت ۶۱.۵۰ دلار در هر بشکه رسید.
اندرو لیپو، رئیس شرکت «لیپو اویل آسوشیتس»، در تحلیل این افزایش قیمت بیان کرد که اعمال سختگیرانهتر محدودیتهای آمریکا بر صادرات نفت خام ایران میتواند منجر به کاهش عرضه جهانی نفت شود. با این حال، وی پیشبینی کرد که چین همچنان به خرید نفت از ایران ادامه خواهد داد.
جان کیلداف، از شرکای شرکت «اگین کپیتال»، با اشاره به نقش جدید آمریکا به عنوان یک ریسک ژئوپلیتیکی در بازار، اظهار داشت که این وضعیت یادآور تغییرات پس از آغاز جنگ روسیه در اوکراین است و احتمالاً شاهد آرایش مجدد صحنه در بازار انرژی خواهیم بود.
در همین راستا، چین نیز روز جمعه از اعمال تعرفه ۱۲۵ درصدی بر کالاهای آمریکایی از روز شنبه خبر داد که نسبت به تعرفه ۸۴ درصدی اعلام شده قبلی، افزایش قابل توجهی را نشان میدهد. این اقدام، واکنشی به تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا، در روز پنجشنبه گذشته مبنی بر افزایش تعرفههای کالاهای چینی به ۱۴۵ درصد تلقی میشود.
اگرچه ترامپ در هفته گذشته تعرفههای سنگینی را علیه شماری از شرکای تجاری آمریکا به حالت تعلیق درآورد، اما اختلافات دیرینه میان دو اقتصاد بزرگ جهان همچنان پابرجا بوده و احتمالاً حجم تجارت جهانی را کاهش داده و مسیرهای تجاری را مختل خواهد کرد. این وضعیت میتواند به طور منفی بر رشد اقتصاد جهانی و به تبع آن، تقاضا برای نفت تاثیر بگذارد.
اوله هانسن، رئیس استراتژی کالا در بانک ساکسو، در این باره گفت: با وجود تعویق ۹۰ روزه اجرای برخی از تعرفهها به استثنای تعرفههای چین، آسیبهای ناشی از این تنشها پیش از این به بازار وارد شده و قیمتها برای یافتن ثبات با مشکل مواجه هستند.
در یک خبر مرتبط، شرکت خدمات انرژی بیکر هیوز روز جمعه گزارش داد که تعداد دکلهای حفاری نفت شرکتهای انرژی آمریکایی در هفته گذشته با بیشترین کاهش هفتگی از ژوئن ۲۰۲۳ روبرو شده است. بر اساس این گزارش، تعداد کل دکلهای حفاری نفت و گاز طبیعی برای سومین هفته متوالی کاهش یافته و در هفته منتهی به ۱۱ آوریل، با هفت حلقه کاهش به ۵۸۳ واحد رسیده است که این موضوع میتواند نشانهای از کاهش تولید در ماههای آتی باشد.