یک کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به مذاکرات اخیر ایران و آمریکا، تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران با حضور در این گفتوگوها، تصوری را که ایالات متحده مبنی بر غیرقابل مذاکره بودن ایران القا میکرد، از بین برده است. به اعتقاد وی، این تغییر در مفاهیم، دستاوردی برای ایران محسوب میشود.
دور دوم گفتوگوهای غیرمستقیم میان نمایندگان ایران و آمریکا، روز شنبه سیام فروردین ماه جاری در شهر رم برگزار شد. سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه وقت ایران و رئیس هیئت مذاکرهکننده ایرانی، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، با اشاره به این دور از مذاکرات، فضای حاکم بر آن را نسبتاً مثبت ارزیابی و از پیشرفت در اصول و اهداف یک توافق احتمالی خبر داد.
وی با بیان این نکته که در ایران، دیگر برجام برای بسیاری به اندازه کافی مطلوب نیست و آنچه از آن باقی مانده، صرفاً «درسهای آموختهشده» است که شخصاً نیز به این برداشت تمایل دارد، اعلام کرد که گفتوگوهای کارشناسی با هدف بررسی جزئیات در روزهای آتی آغاز خواهد شد و پس از آن، ارزیابی دقیقتری از وضعیت امکانپذیر خواهد بود.
همچنین، اسماعیل بقائی، سخنگوی وقت وزارت امور خارجه، در نشست خبری خود در ارتباط با موضوع تحریمها در جریان مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، مطالبه اصلی ایران در هر مذاکرهای را رفع تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه عنوان کرد. وی تاکید کرد که این رفع تحریمها باید به گونهای باشد که آثار ملموس و کاملاً موثری بر اقتصاد ایران داشته باشد و کشور بتواند به صورت عادی فعالیتهای اقتصادی، تجاری و بانکی خود را انجام دهد و اطمینان حاصل شود که تجارب گذشته تکرار نخواهد شد.
بقائی همچنین از برگزاری دور بعدی مذاکرات، شامل نشست فنی و مذاکرهکنندگان ارشد، در کشور عمان خبر داد.
تحلیل مذاکرات رم: شکست انگارهی مذاکرهناپذیری ایران
فرشید باقریان، کارشناس مسائل بینالملل، در تحلیل روند برگزاری مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، اظهار داشت که جریان مذاکرات نشاندهنده وجود اراده برای گفتوگو و تعامل میان طرفین است و این امر، یک پیروزی برای ایران به شمار میرود. وی افزود که ادعاهایی که آمریکاییها در رسانهها مبنی بر احتمال حمله به ایران مطرح میکردند، محقق نشد.
باقریان تصریح کرد که ایران با حضور در این مذاکرات، این تصور القایی از سوی آمریکا مبنی بر غیرقابل مذاکره بودن ایران را درهم شکسته است و پیروزی ایران در تغییر دادن این مفاهیم است. وی با اشاره به بحثهای غیرضروری پیرامون مستقیم یا غیرمستقیم بودن مذاکرات، توضیح داد که برگزاری مذاکرات در یک کشور ثالث به معنای غیرمستقیم بودن آن است و مادامی که مذاکرات در تهران یا واشنگتن برگزار نشود، ماهیت غیرمستقیم خود را حفظ خواهد کرد.
این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه گفت که این دور از مذاکرات ایران و آمریکا با حضور مقامات ارشد آغاز شده و سپس در سطح کارشناسی پیگیری خواهد شد و این اتفاق در تاریخ مذاکرات ثبت خواهد شد. وی افزود که بالاترین مقام دستگاه سیاست خارجی ایران و نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه مذاکرات را آغاز و پیگیری میکنند، هرچند احتمال بروز و حل چالشهایی در سطح کارشناسی وجود دارد و ممکن است میان مقامات ارشد نیز اختلاف نظرهایی به وجود آید.
باقریان با بیان اینکه در حال حاضر این مذاکرات برای ایران یک پیروزی و برای طرف آمریکایی یک نوع موفقیت محسوب میشود، اظهار داشت که تا این مرحله، الفاظ و کلمات به کار رفته مانند «محیط خوب است» و «لحن خوب است» بار ارزشی منفی ندارند. وی همچنین افزود که دولتها برای حفظ منافع ملت خود، آمادگی کنار گذاشتن برخی موارد را دارند.
این تحلیلگر مسائل بینالملل همچنین با اشاره به ادعای پیشین مبنی بر طولانی شدن مذاکرات توسط ایران، گفت که در شرایط فعلی، این آمریکاست که این روند را دنبال میکند و با همین تاخیر، به نوعی آرامش را به ارمغان میآورد.
دیدار وزرای خارجه ایران و ایتالیا پیش از نشست رم؛ اراده طرفین بر حصول نتیجه
باقریان با اشاره به اظهارات متناقض مقامات اسرائیلی، خاطرنشان کرد که برای اولین بار جملهای از سوی اسرائیل شنیده میشود که مذاکرات موجب سردرگمی جهان شده است که چگونه ایران و آمریکا از مذاکرات خشنود بیرون میآیند.
وی در پایان تاکید کرد که اراده طرفین بر این است که مذاکرات به نتیجه برسد و لذا تصور نمیکند که برای پایان دادن به مذاکرات، جنگ یا درگیری ایجاد شود. با توجه به تمایل هر دو طرف برای انجام گفتوگوها، ممکن است در بحثهای کارشناسی اختلافاتی بروز کند که در این صورت نیز کارشناسان تصمیمگیرنده نهایی نیستند و نظرات خود را به مقامات کشورها منتقل میکنند تا تصمیمگیری صورت گیرد.
این کارشناس مسائل بینالملل در پایان با اشاره به نقش برخی بازیگران منطقهای و فرامنطقهای، اظهار داشت که این بازیگران مخالف مذاکره هستند و احتمال تلاش آنها برای ایجاد اختلال از طریق رسانهها وجود دارد.
اخبار روز جهان را در مجله تدبیرگران بخوانید