با اوجگیری نبرد تجاری میان ایالات متحده و چین، بازار جهانی گاز نفتی مایع (LPG) دستخوش تحولاتی بنیادین شده است. تعرفههای سنگین اعمالشده بر واردات از آمریکا، واردکنندگان چینی را بر آن داشته تا محمولههای آمریکایی را با منابع جایگزین از خاورمیانه معاوضه کنند، در نتیجه، مسیر انتقال محمولههای آمریکایی به سمت اروپا و سایر مناطق آسیا تغییر یافته است.
پیشبینیها حاکی از آن است که این تغییرات، قیمت و تقاضا برای گاز شیل، که یک محصول جانبی محسوب میشود، را کاهش خواهد داد و به ضرر تولیدکنندگان شیل آمریکا و صنایع پتروشیمی چین تمام خواهد شد. در مقابل، انتظار میرود تقاضا برای محصولات جایگزین مانند نفتا افزایش یابد. همچنین، صادرکنندگان خاورمیانه از این وضعیت سود خواهند برد و خریداران LPG در بازارهایی نظیر چین و هند از کاهش قیمتها منتفع خواهند شد.
مایعات گاز طبیعی، شامل پروپان، اتان و بوتان، تازهترین محصولات حوزه انرژی هستند که تجارت آنها تحت تاثیر منازعات تجاری رو به افزایش میان دو قدرت اقتصادی بزرگ جهان قرار گرفته است. چین پیش از این، واردات نفت خام و گاز طبیعی مایع (LNG) از آمریکا را متوقف کرده بود.
شرکتهای پتروشیمی چینی که به عرضه فراوان و مقرونبهصرفه LPG و اتان آمریکا به عنوان ماده اولیه وابسته بودند، به یکی از کمهزینهترین تولیدکنندگان در سطح جهانی تبدیل شده بودند. در مقابل، تولیدکنندگان نفت و گاز آمریکا برای فروش مایعات گاز طبیعی خود به چین نیازمند بازار بودند، زیرا عرضه داخلی از تقاضا پیشی گرفته و افزایش ذخایر این محصولات میتواند به اقتصاد شرکتهای حفاری آسیب وارد کند.
دادههای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان میدهد که چین پس از ژاپن، دومین خریدار بزرگ LPG از ایالات متحده بوده است. نشریه «ایست دیلی» پیشبینی میکند که صادرات آمریکا به چین طی ۶ تا ۹ ماه آینده حدود ۲۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یابد که این امر منجر به افزایش ذخایر داخلی و کاهش قیمتها خواهد شد.
شریل لیو، تحلیلگر شرکت «انرژی اسپکتس»، انتظار دارد که سایر واردکنندگان LPG مانند هند، اندونزی، ژاپن و کره جنوبی، حجم بیشتری از محصول ارزانتر آمریکا خریداری کنند، در حالی که صادرکنندگان خاورمیانه، عرضه خود به چین را افزایش خواهند داد. به این ترتیب، تمامی خریداران و صادرکنندگان خاورمیانه از این وضعیت سود خواهند برد، در حالی که چین و آمریکا هر دو متضرر خواهند شد.
یک معاملهگر LPG در آسیا اظهار داشت که خریداران ژاپنی، محمولههای ارزانقیمت از آمریکا را برای تحویل در اواخر آوریل و مه خریداری کردهاند و عمده تقاضا از سوی شرکتهای تولید برق بوده است.
آمار گمرک چین نشان میدهد که این کشور در سال میلادی گذشته، ۱۷.۳ میلیون تن معادل ۵۵۰ هزار بشکه در روز پروپان از آمریکا خریداری کرده است که ۶۰ درصد از کل واردات مایع گازی این کشور را تشکیل میداد.
به گفته معاملهگران، خریداران چینی همچنان در تلاش هستند تا محمولههای LPG آمریکا را با محمولههای کشورهای دیگر معاوضه کرده و از تعرفههای سنگین اعمالشده بر واردات محصولات آمریکایی، که از ۱۴ مه به اجرا در میآید، اجتناب کنند.
بر اساس گزارشها، شرکت «انرژی اسپکتس» پیشبینی میکند که تعرفههای چین بر واردات از آمریکا، تقاضا برای LPG در این کشور را در نیمه دوم سال ۲۰۲۵، حدود ۱۵۰ هزار بشکه در روز نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش دهد، در حالی که مصرف نفتا را ۱۴۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد داد.
اخبار روز جهان را در مجله تدبیرگران بخوانید