گزارشها حاکی از افزایش چشمگیر قیمت کره در بازار ایران است. سیاوش سلیمی، در مصاحبهای با اشاره به جهش ۸۰ درصدی قیمت این محصول، دلایل این افزایش را تشریح کرد. به گفته وی، افزایش ۲۰ درصدی قیمت شیر خام، بهطور طبیعی باید به افزایش قیمت محصولات لبنی مانند کره و شیر خشک منجر میشد. با این حال، برخلاف انتظار، قیمت شیر خشک نه تنها افزایش نیافت، بلکه کاهش نیز یافت. علاوه بر این، قیمتگذاری هر درصد چربی به میزان ۳۰۰۰ تومان، باعث شد کارخانههای بستهبندی کره با چالشهایی در تعیین قیمت مواجه شوند.
خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از سلیمی گزارش داد که به دلیل قیمتگذاری نامناسب چربی، بسیاری از کارخانهها از خرید کره و خامه خودداری کردند. این امر کمبودی را در بازار ایجاد کرد که با همکاری انجمن لبنیات، با توافقی جدید حل شد. بر اساس این توافق، خامه با قیمت تمام شده ۳۷۵۰ تومان و کره در بستههای ۲۵ کیلویی با قیمت ۳۲۵ هزار تومان در اختیار واحدهای تولیدی قرار میگیرد. با احتساب هزینههای بستهبندی، توزیع و سود فروشندگان، این قیمت به دست مصرفکننده میرسد و انتظار میرود مشکل کمبود کره برطرف شود. آیا افزایش ۸۰ درصدی قیمت کره توجیهپذیر است؟ سلیمی افزایش ۸۰ درصدی قیمت کره را منطقی دانسته و توضیح داد که با کاهش قیمت شیر خشک و افزایش ۲۰ درصدی قیمت شیر خام، حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش قیمت کره به دلیل افزایش هزینههای تولید چربی است. ۳۰ درصد باقیمانده نیز مربوط به هزینههای بستهبندی و سود خرده فروشان میباشد. بنابراین، کاهش قابل توجهی در قیمت کره در آینده نزدیک بعید به نظر میرسد. رئیس انجمن تولیدکنندگان شیر خشک، نیاز سالانه کشور به کره را ۴۰ هزار تن اعلام کرد و تأکید نمود که در حال حاضر مشکلی در تأمین کره وجود ندارد و کمبود احتمالی ظرف یک هفته آینده با فعالیت واحدهای بستهبندی برطرف خواهد شد. وی افزود که کره به وفور در فروشگاهها موجود است. وی همچنین با رد هرگونه ارتباط بین صادرات کره و افزایش قیمت آن، اظهار داشت که کاهش قیمت شیر خشک و افزایش قیمت شیر خام، عامل اصلی نوسانات قیمت کره در بازار است. گفتنی است که میزان صادرات کره در ۷ ماهه اول سال جاری ۲۰ هزار تن بوده است. |
“`