شامگاه سهشنبه، دوم اردیبهشت و بامداد چهارشنبه، سوم اردیبهشت، آسمان ایران میزبان نخستین بارش شهابی سال با نام «چنگی» یا «شلیاقی» خواهد بود. این پدیده آسمانی که ناشی از عبور کره زمین از ذرات به جای مانده از دنبالهدار تاچر با دوره تناوب ۴۱۵ ساله است، با شهابهایی به سرعت متوسط ۴۶ کیلومتر بر ثانیه خودنمایی خواهد کرد.
مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، با اعلام این خبر گفت: نخستین بارش شهابی سالانه، بارش شهابی چنگی یا شلیاقی است که به دلیل قرارگیری کانون آن در صورت فلکی چنگ رومی، به این نام شهرت یافته است.
وی افزود: پیشبینی میشود در اوج این بارش در سال جاری، حدود ۱۸ شهاب در هر ساعت قابل مشاهده باشد. اگرچه زمان اوج این بارش ساعت ۱۶:۳۰ روز سهشنبه، دوم اردیبهشت است که با روشنایی روز همزمان شده، اما علاقهمندان به رصد این پدیده میتوانند در طول سهشنبه شب و بامداد چهارشنبه، سوم اردیبهشت، تمامی پهنه آسمان را برای یافتن شهابهای این بارش جستجو کنند و نیازی به تمرکز صرفاً بر نزدیکی کانون بارش نیست.
عتیقی با اشاره به وضعیت نور ماه اظهار داشت: متاسفانه، نور فزاینده ماه پس از تربیع اول با حدود ۴۰ درصد روشنایی، تا حدودی آسمان را روشن خواهد کرد و این امر ممکن است مانع از مشاهده شهابهای کمنور بارش چنگی برای رصدگران شود.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران خاطرنشان کرد: کانون بارش شهابی چنگی در نزدیکی ستاره «کرکس نشسته» یا «نسر واقع» قرار دارد که در واقع درخشانترین ستاره صورت فلکی چنگ رومی (Lyra) است.
وی با تاکید بر اینکه این ستاره در غرب با نام Vega شناخته میشود، افزود: نکته جالب توجه این است که این ستاره تا حدود ۱۲ هزار سال دیگر، به عنوان ستاره قطبی کره زمین خواهد بود.
عتیقی در ادامه گفت: سرعت متوسط شهابهای بارش شهابی چنگی حدود ۴۶.۶ کیلومتر بر ثانیه است و عامل ایجاد این بارش، دنبالهدار میاندورهای تاچر با نام علمی C/1861 G1 است.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران دوره گردش این دنبالهدار به دور خورشید را ۴۱۵ سال عنوان کرد و تاکید کرد: بازگشت بعدی این دنبالهدار حدود ۲۵۱ سال دیگر و در فروردین سال ۱۶۵۵ خورشیدی خواهد بود.
اخبار روز جهان را در مجله تدبیرگران بخوانید