مانیل، فیلیپین – بانک توسعه آسیایی (ADB) در جدیدترین گزارش چشمانداز توسعه آسیایی خود نسبت به پیامدهای منفی اعمال تعرفههای تجاری ایالات متحده آمریکا بر اقتصاد کشورهای در حال توسعه این قاره هشدار داد. بر اساس پیشبینیهای این نهاد بینالمللی، اجرای کامل تعرفههای مدنظر آمریکا میتواند نرخ رشد اقتصادی آسیای در حال توسعه را در سال جاری میلادی حدود ۰.۳ درصد و در سال ۲۰۲۶ نزدیک به یک درصد کاهش دهد.
این گزارش پیشبینی میکند که رشد اقتصادی آسیای در حال توسعه در سال ۲۰۲۵ با اندکی کاهش به ۴.۹ درصد برسد که کندترین نرخ رشد از سال ۲۰۲۲ محسوب میشود. همچنین، انتظار میرود این روند نزولی در سال ۲۰۲۶ نیز ادامه یافته و نرخ رشد به ۴.۷ درصد کاهش یابد، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۴ معادل ۵ درصد بوده است.
در یک کنفرانس مطبوعاتی به همین مناسبت، بانک توسعه آسیایی اعلام کرد که پیشبینیهای ارائه شده پیش از اعمال تعرفههای گسترده جدید از سوی آمریکا در هفته گذشته نهایی شده است. آلبرت پارک، اقتصاددان ارشد این بانک، با اشاره به خطرات اجرای کامل تعرفههای آمریکا، اظهار داشت که احتمال بازنگری نزولی در پیشبینیهای فعلی وجود دارد.
بر اساس تعریف بانک توسعه آسیایی، اصطلاح “آسیای در حال توسعه” شامل ۴۶ کشور در منطقه آسیا-اقیانوسیه، از گرجستان تا ساموآ، میشود و کشورهایی نظیر ژاپن، استرالیا و نیوزیلند در این دستهبندی قرار نمیگیرند.
پارک در ادامه سخنان خود تاکید کرد که تاثیرات نهایی تعرفههای آمریکا هنوز به طور کامل مشخص نیست، زیرا دامنه و زمانبندی آنها ممکن است به دلیل مذاکرات، تاخیرها یا معافیتهای احتمالی تغییر کند. وی افزود که اعمال تعرفههای متقابل قویتر و تشدید بیشتر آنها میتواند پیامدهای گستردهتری را به همراه داشته باشد. به گفته این اقتصاددان، علاوه بر این، اندازه و سرعت تغییرات سیاستهای دولت جدید آمریکا میتواند منجر به کاهش سرمایهگذاری در سطح جهانی و منطقهای شود، در حالی که افزایش تنشهای تجاری و چندپارگی آن، هزینههای تجارت را افزایش داده و زنجیره تامین جهانی را مختل خواهد کرد.
در حال حاضر، پیشبینیهای بانک توسعه آسیایی شامل کاهش مورد انتظار رشد اقتصادی در چین نیز میشود. انتظار میرود رشد اقتصادی این کشور در سال جاری به ۴.۷ درصد برسد که نسبت به رقم ۵ درصدی در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته و در سال ۲۰۲۶ به ۴.۳ درصد نیز نزول خواهد کرد.
منطقه آسیای جنوب شرقی که در طول جنگ تجاری میان آمریکا و چین در سال ۲۰۱۸ از اختلافات تجاری سود برده بود، اکنون با پیشبینی رشد ۴.۷ درصدی در سال جاری و سال آینده روبرو است که اندکی کمتر از نرخ ۴.۸ درصدی در سال ۲۰۲۴ است.
بانک توسعه آسیایی در گزارش خود، آسیای جنوبی را به عنوان یک نقطه روشن معرفی کرده است. پیشبینی میشود تقاضای داخلی قوی در این منطقه منجر به رشد ۶ درصدی در سال ۲۰۲۵ و ۶.۲ درصدی در سال ۲۰۲۶ شود که نسبت به نرخ ۵.۸ درصدی در سال گذشته، افزایش نشان میدهد.
خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی اعلام کرد که تقاضای پایدار جهانی برای نیمهرساناها به رشد آسیای در حال توسعه کمک میکند. همچنین، انتظار میرود تورم منطقهای به دلیل کاهش قیمتهای جهانی نفت و سایر کالاها، از ۲.۶ درصد در سال ۲۰۲۴ به ۲.۳ درصد در سال جاری و ۲.۲ درصد در سال آینده کاهش یابد.
بانک توسعه آسیایی در پایان گزارش خود افزود که این وضعیت به بانکهای مرکزی کشورهای منطقه اجازه میدهد تا سیاستهای تسهیل پولی خود را ادامه دهند، هرچند با توجه به انتظارات مربوط به فدرال رزرو آمریکا، نرخ بهره برای مدت طولانیتری در سطوح بالا باقی خواهد ماند.