تحلیلگر آلمانی، توماس لیپمن، با سابقهای بیش از سی سال در بررسی مسائل خاورمیانه و سیاست خارجی آمریکا، و تخصص ویژه در روابط ایالات متحده و عربستان سعودی و همچنین تعاملات غرب و جهان اسلام، پیشتر ریاست دفتر خاورمیانه واشنگتن پست را بر عهده داشته است.
قدرتهای جهانی تنها در صورتی از تصمیمات نهادهای بینالمللی تبعیت میکنند که با منافع ملی آنها همسو باشد.
لیپمن در گفتگویی، درباره تمایل قدرتها به اعمال نفوذ بیشتر در سازمانهای بینالمللی و ضرورت تقویت اصل احترام متقابل و برابری تمام کشورها در نظام بینالمللی، اظهار داشت: ایالات متحده، همانند دیگر کشورها، از سازمانهای بینالمللی به عنوان ابزاری برای پیشبرد منافع ملی خود بهره میبرد و تنها زمانی از آنها پیروی میکند که تصمیمات این نهادها با منافعش همخوانی داشته باشد.
او با ذکر مثالی از صدور کیفرخواست دادگاه کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو، افزود: برخی کشورهای اروپایی عضو این دادگاه، به دلیل همپیمانی با اسرائیل و همچنین به دلیل بیتوجهی دادگاه به اتهامات علیه رهبران دیگر کشورها با جنایات آشکارتر – مانند میانمار و اریتره – از اجرای حکم بازداشت خودداری کردند. لازم به ذکر است که ایالات متحده حتی عضویت این دادگاه را ندارد.
این تحلیلگر، در مورد بیاعتنایی اسرائیل به انپیتی و عدم فشار قدرتهای بزرگ و سازمانهای بینالمللی برای پذیرش محدودیتهای هستهای توسط این کشور، گفت: ایالات متحده دهههاست که عدم عضویت اسرائیل در انپیتی را پذیرفته و بعید است این رویکرد را تغییر دهد، خصوصاً با توجه به باور بسیاری از مقامات ارشد آمریکایی مبنی بر دستیابی قریب الوقوع ایران به سلاح هستهای.
وی در مورد بازگشت ترامپ به قدرت و سیاستهای وی در قبال ایران گفت: هنوز برای قضاوت در مورد سیاستهای ترامپ در قبال ایران زود است. ترامپ اساساً تنها به خود اهمیت میدهد و تیم جدید او (به استثنای روبیو) متشکل از افراد بیکفایت است. البته روبیو نیز در قبال ایران مواضع تندروانهای دارد.
لیپمن در مورد سیاستهای ترامپ در خاورمیانه بیان کرد که مقامات آگاه در آمریکا از بهبود روابط عربستان سعودی و ایران نسبت به گذشته آگاه هستند و میدانند که اقدامات اسرائیل در غزه، فشار زیادی بر مصر، اردن و امارات برای قطع روابط با اسرائیل وارد میکند. تیم ترامپ هنوز راه درازی برای تدوین یک سیاست منسجم در قبال این چالشها دارد.
او در پاسخ به این سؤال که آیا احتمال جنگ جهانی سوم وجود دارد، اظهار داشت: نگرانی چندانی در این خصوص ندارم. متحدان ایالات متحده، حتی اعضای ناتو، تمایلی به رویارویی هستهای با روسیه ندارند و همین امر در مورد متحدان روسیه و رویارویی با آمریکا نیز صدق میکند.
لیپمن افزود: مادامی که اکثر کشورها در این بازی تسلیحاتی مشارکت نکنند، شاهد جنگ جهانی نخواهیم بود. دکترین «تخریب متقابل تضمینشده» 75 سال است که رقابت میان مسکو و واشنگتن را مدیریت میکند.
وی در مورد استاندارد دوگانه غرب در قبال حقوق بشر گفت: ایالات متحده و سایر کشورها آنچه را به نفع خود میدانند انجام میدهند. گزارش سالانه وزارت امور خارجه آمریکا درباره وضعیت حقوق بشر در جهان، اگرچه گاهی انتقادات شدیدی را دربر میگیرد (مانند انتقاد از سیاستهای چین در تبت یا عربستان سعودی)، اما به ندرت بر تصمیمات سیاست خارجی آمریکا تأثیر میگذارد.
لیپمن یادآور شد که حتی در دوران ریاست جمهوری جیمی کارتر و تأکید وی بر حقوق بشر به عنوان اساس سیاست خارجی، این رویه دوگانه وجود داشته است. او خاطرنشان کرد که در زمان ورود کارتر به ریاض، شاهد استقبال گرم سعودیها از او بود، بدون توجه به سابقه حقوق بشری فجیع آنها. دلیل این امر درخواست کارتر از سعودیها برای حمایت از طرح صلح انور سادات و توافق کمپ دیوید بود.